Curaçao ligt buiten de ‘Hurrican belt’

Op 6 september verwoeste orkaan Irma het eiland Sint Maarten (SXM). De beelden staan nog steeds op mijn netvlies gegrift. Het zal ook zeker een behoorlijke tijd duren voordat alles weer is opgebouwd en zeker nog langer dat de belangrijkste bron van inkomsten, het toerisme, voor SXM weer op volle kracht draait. Gelukkig kan iedereen op zijn /haar wijze een steentje bijdragen aan de wederopbouw. O.a. door geld te storten op Giro 5152 van het Rode Kruis.

Aangezien wij een huis op Curaçao hebben, kregen wij best wel veel reacties van collega’s, vrienden en bekenden en waren eigenlijk wel verbaasd over de aanwezige kennis, geen besef over hoever deze 2 eilanden uit elkaar liggen. Een paar voorbeelden:

Aangezien ik zelf op 11 september naar Curaçao, voor zaken maar ook voor de halfjaarlijks check van ons huis, ging ik mijn doorlopende reisverzekering voor 2 weken upgraden naar werelddekking. Vervolgens ontving ik een goed en lief bedoeld advies van onze tussenpersoon, dat ik wel even 2 keer moest lezen: ‘gezien de situatie in de Nederlandse Antillen………… maar voor Curaçao is nog geen negatief reisadvies afgegeven zie ik op de website van de overheid……….’

Of: ‘hoe is het met jullie huis op Curaçao? Hebben jullie veel schade? Hoe gaat het met vrienden en bekenden op St maarten? Toen ik de schrijfster geruststelde dat bekenden in orde waren maar dat SXM zo’n 900 km verderop ligt en wij dus geen last van orkaan Irma hebben gehad, schreef ze met enige zelfspot dat ze toch iets aan haar topografische kennis moest doen. Toen ik haar gerust stelde door te melden dat ze niet de enige was, kreeg ik de reactie terug; ‘maar ik beschouw mij zelf als boven gemiddeld intelligent, dus dit is wel erg!’. Aangezien ik weet dat ze erg intelligent is zette mij dat een paar weken geleden al aan het denken……….. ‘zo denken dus meer Nederlanders’.

photocredit pixabay

Hoog tijd voor wat topografische en meteorologische kennis:

  • Barbados, Grenada, Trinidad & Tobago, zuidelijk eilandjes aan de kust van Venezuela, Bonaire, Curaçao, Aruba, Providencia Island, San Andrés liggen buiten de ‘Hurican belt’
  • Orkaanseizoen is officieel van 1 juni tot 30 november.
  • SXM en Curaçao liggen 912 kilometer bij elkaar vandaan, dit komt neer op de afstand tussen van Den Haag en Zuid Frankrijk.
  • SXM behoort bij de Bovenwindse-eilanden samen met Saba & St Eustatius. (SSS eilanden).
  • Curaçao behoort bij de Benedenwindse-eilanden samen met Aruba & Bonaire (ABC-eilanden).
  • De Benedenwindse-eilanden liggen buiten de ‘Hurrican belt’, zoals dat genoemd wordt. Als de klimaatverandering hierin geen verandering in brengt dan zal dit ook zo blijven.

Merk je dan helemaal niets van een orkaan in de regio op Curaçao?

Naast de soms enorme maar vaak verkoelende regenbuien ( heel soms heel heftig zoals Tomas in 2010)  is een ander verschijnsel waarneembaar en dat is de windstilte. Curaçao staat er om bekend dat er altijd een heerlijke ‘Breeze’ waait. Hoewel op de ene plek is er altijd meer wind dan op de andere plek ;-).

Tijdens het orkaanseizoen wil een orkaan weleens alle wind ‘wegtrekken’ en dan kan het erg warm worden op het eiland. Zo ook in de 2e week van september tijdens mijn verblijf op Curaçao dit jaar. Met een gevoelstemperatuur die volgens sommige eilandbewoners opliep tot 45 graden C. Of dat echt zo was weet ik niet. Maar dat het warm was daar kan ik dus zeker over meepraten. Maar weet je, dat is toch niet zo erg als je weet dat het in Nederland op dat zelfde moment regent en 11 graden C is?

Waarom schrijf ik hierover? Vandaag sprak ik een zakenrelatie. Aanvullend op mijn genoemde ervaringen gaf zij aan dat veel Nederlanders de voormalige Nederlandse Antillen zien als 1 gebied en er liever niet naar toe gaan of iets will boeken voor die periode als er een risico op een orkaan is. Een kleine simpele check leerde dat zeker 1000 mensen de combinatie ‘orkaan en Curaçao’ afgelopen maand hebben gegoogeld. Best een behoorlijk aantal voor 1 maand.

Angst voor het onbekende

De angst voor het onbekende kan dus gevolgen hebben voor het toerisme op Curaçao (en de andere eilanden) Nogmaals; de kans op een orkaan op Curaçao is erg klein aangezien Curaçao en de BES-eilanden buiten de ‘Hurrican Belt’ liggen.

Dus…….. gewoon blijven komen naar Curaçao. Soms een beetje minder wind kunnen we wel hebben, toch?

Ria

Meer weten over ons huis? klik hier


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s