Blauw voor Curaçao

Op zoek naar inspiratie voor content kwam ik op Pintrest een uitleg tegen voor de verschillende tinten blauw. Kleur is belangrijk op Curacao. Niet voor niets is er de slogan: ‘the bright colors of Curacao’! De vele gekleurde huizen in het stadsgezicht maar ook het kleurrijke Karnaval in februari of maart.

De gekeurde huisjes zijn ontstaan doordat een voormalige Gouverneur aan heftige hoofdpijn leed. Hij geloofde dat dit werd veroorzaakt doordat de felle zon op de witte huizen weerkaatste. Hierdoor mochten de huizen in alle kleuren geverfd worden, behalve in wit.

Maar wat betekent nu kleur voor mij? Terug in Nederland merk ik dat ik de kleur Aqua blauw het meeste mis. Het superheldere water en de strakblauwe lucht in zoveel verschillende tinten blauw. In ons huis in Den Haag compenseer ik het gemis met aqua blauwe handdoeken en badmatten. Naast de gebruikelijke prolaria zijn ook de kussentjes op de bank inmiddels aqua blauw.

dolfijnen november 2009Terug naar Pintrest. ‘Sky blue or Aqua (Awa) blue’, geeft de volgende Engelse betekenis: ‘positive, calming, cool, Heavenly, constant, faithful, true , dependable, restful , contentment, tranquil, reassuring, trusting, serene, expensive, open, infinity, transcendent and distance’.

In het Nederlands, hemelsblauw of water/aqua blauw: positief, kalm, koel, hemels, constant, trouw, waar, betrouwbaar, rustig, tevreden, rustig, geruststellend, vertrouwend, rustig, duur, open, oneindig, transcendente (overstijgend) en afstand.

Mijn vertaling naar Curacao:

Positief: iedereen is positief, maakt zich niet druk om kleine dingen. Vervelende ervaringen worden snel vergeten. Het eiland is klein en iedereen is afhankelijk van elkaar.

Kalm en rustig: ‘poco poco’ is een veel gehoorde kreet. Rustig, maak je niet druk. En terecht, daar is de temperatuur veel te hoog voor.

Koel: Curaçao ligt zo gunstig op de wind dat er altijd een Caribbean Breeze over het eiland waait (ook een van mijn favorieten, het woord Breeze, ons huis op Curaçao heb ik vernoemd naar deze constante Breeze.) Hierdoor is de temperatuur ondanks dat deze tropisch is altijd aangenaam. Als de wind een keer per jaar draait voor een dag of een paar dagen dan klaagt gelijk iedereen.

Hemels: een beetje een open deur met de naam ‘Sky blue’ maar toch iedereen die ooit op Curaçao is geweest, weet dat het er hemels is.

Constant: Ja, de temperatuur is constant op Curaçao. 360 dagen per jaar zon.

Duur: een aantal zaken op Curaçao zijn duur: het drinkwater dat gemaakt wordt uit zeewater is duur. Elektriciteit is duur. Maar ook je dagelijkse boodschappen kan je beschouwen als duur. Alles moet geïmporteerd worden, ingevlogen of per boot. Ter vergelijking een pak Yoghurt in Nederland kost euro 1,25. Op Curaçao betaal je al snel Naf 11,00 omgerekend ca. euro 5,50.

Daarnaast zijn de vliegtickets redelijk prijzig. Zeker in het vakantieseizoen. Daartegenover zijn de huizen die je kunt huren verhoudingsgewijs weer goedkoper. Ik spreek dan uit eigen ervaring door mijn eigen zoektocht naar een vakantiehuis in bijvoorbeeld Italië.

Afstand: tja, Curaçao ligt meer dan 8.000 km van Nederland. Gemiddeld 9 uur vliegen. Dat is een behoorlijke afstand en reistijd. Een afstand die nog eens groter wordt door het tijdsverschil van 6 of 5 uur afhankelijk van de zomer of wintertijd.

Ik sluit af met transcendente of te wel overstijgend. Ja, een verblijf op Curaçao is overstijgend. Maak het voor jezelf overstijgend. Er is veel te doen, te zien en te genieten.

Kortom de vertaling van de kleur blauw is zeer van toepassing op mijn geliefde eiland Curaçao. Bewust heb een paar woorden overgelaten zodat jij als lezer met jouw ervaringen op en over Curaçao aanvullingen kunt maken op mijn blog. Ik ben benieuwd, verras mij!

Ria


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s